Hvordan vedligeholder jeg min kniv?
Hvordan bevarer du skarpheden og tilstanden af din kniv? En skarp og velholdt kniv er et af de vigtigste værktøjer i et velfungerende køkken. Men med tiden kan kniven blive sløv og misdannet, hvilket kan gøre madlavningen besværlig og tidskrævende. Heldigvis er der nogle enkle trin, du kan følge for at bevare skarpheden og tilstanden af din kniv.
Opbevaring af kniven
Opbevar dine knive adskilt fra andet køkkenudstyr for at undgå at skære dig selv når du famler efter kniven, eller at kniven beskadiger skuffen den lægger i. Læg knivene i en skuffe for sig selv, brug en knivblok eller knivmagnet for at passe på dig selv og dine knive. På denne måde holder du dem også fra at blive sløve.
Rengøring af din kniv
Rengør dine knive ved at vaske dem i varmt vand og sæbe, og tør dem grundigt efter. Undgå at bruge opvaskemaskinen og lang tids opbevaring i varmt vand. Brug et håndklæde, viskestykke eller køkkenrulle til at tørre dem af med, i stedet for at lade dem lufttørre. Opvaskemaskinen er ikke den optimale måde at rengøre dine knive på, selvom flere knive godt kan tåle det, vil håndtaget ofte tage skade, og knivbladet vil blive sløvt hurtigere.
Hvordan sliber man knive?
Det anbefales, at man får knivene professionelt slebet en gang om året, selvom man måske sliber dem selv med en knivsliber derhjemme. Hvis man ikke sliber knivene, bør man gøre det, når de føles sløve, da en skarp kniv er mere sikker og bedre at bruge. Brug af strygestål er ikke en erstatning for knivslibning, men kan bruges til at vedligeholde skarpheden og renheden af bladet ved at fjerne mikroskopiske stålpartikler.